W jaki sposób zapewnić w przedszkolu zdrowe obiady?

Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jest szczególnie istotne dla ich właściwego rozwoju, utrzymania sprawności fizycznej, intelektualnej oraz emocjonalnej. Pożywienie powinno dostarczać dziecku odpowiednią ilość energii i wartościowych składników pokarmowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego do wielu placówek przedszkolnych dostarczany jest catering przygotowany przez dietetyków.

Co powinien jeść przedszkolak?

Przedszkolaki to bardzo wymagające młode osoby, które nie zawsze lubią jeść wszystko, co zostanie dla nich przygotowane. Jednak nie można się tym zrażać i starać się dostarczać wartościowe składniki. Dieta przedszkolaka powinna być zbilansowana, bogata w witaminy, składniki mineralne, białko, węglowodany oraz zdrowe tłuszcze. W diecie powinny zostać uwzględnione jaja, chude mięso, produkty zbożowe z pełnego przemiału, ziarna, wędliny, świeże warzywa i owoce. Dietetycy zalecają, aby do przygotowania posiłków nie używać soli oraz cukrów, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie i kondycję dziecka.

Catering dla przedszkola

Wiele placówek przedszkolnych nie posiada własnej kuchni, w której przygotowywane byłyby posiłki dla najmłodszych. Dlatego bardzo popularny stał się catering, czyli dostawa potraw przygotowywanych na zamówienie. Dania są zawsze świeże i dobrej jakości, co jest szczególnie ważne dla rodziców przedszkolaków. Co ważne, potrawy przygotowywane są przez kucharzy pod czujnym okiem dietetyków, dzięki czemu możemy mieć pewność, że dzieci otrzymują zdrowe, wartościowe posiłki przygotowane z uwzględnieniem ich potrzeb. Każdy posiłek zapakowany jest osobne pojemniki, co ma wpływ na higienę posiłków, a w przypadku obiadów wpływa na zachowanie odpowiedniej temperatury posiłku.