Kilka pomysłów na dobry i smaczny catering dla szkół

CATERING DLA SZKÓŁ

Dzieci spędzają w szkole coraz więcej czasu. Lekcje trwają nieraz do popołudnia, a w przypadku szczególnie przepełnionych placówek mogą nawet odbywać się w systemie dwuzmianowym. W takiej sytuacji zapewnienie dzieciom obiadu, który mogą zjeść w czasie przerwy to często jedyne wyjście.

Prowadzenie własnej kuchni przez szkołę jest zwykle drogie i nieefektywne. O wiele korzystniejszym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty firm proponujących catering dla szkół. Obiady dla dzieci muszą jednak spełniać odpowiednie wymagania. Zobaczmy, jak powinien wyglądać dobry i smaczny catering dostarczany do placówek edukacyjnych.

Zbilansowana dieta dla dzieci

Posiłki dla dzieci i młodzieży muszą dostarczać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Organizm, który jest w fazie bardzo szybkiego rozwoju, potrzebuje produktów, które z jednej strony dostarczają koniecznej porcji energii, z drugiej są zróżnicowane i zawierają najważniejsze substancje odżywcze.

Nowoczesne podejście do żywienia dzieci zakłada, że podstawowym i najważniejszym składnikiem diety są warzywa i owoce, nacisk powinien jednak być położony na te pierwsze. Produkty tego typu mogą być podawane w różnych formach – od zup, warzyw gotowanych czy pieczonych po rozmaite sałatki i surówki.

Dobrym pomysłem jest również proponowanie niektórych warzyw w formie nieprzetworzonej, dotyczy to np. zdrowej i słodkiej marchewki, pomidorów czy ogórków.

Dobrym uzupełnieniem jadłospisu są produkty zbożowe, ważny jest jednak ich rodzaj i jakość. Najlepszym wyborem będą te z pełnego przemiału. Warto podawać ciemny niełuskany ryż oraz kasze. Znakomitym dodatkiem będą makarony z ciemnej mąki czy ciemne pieczywo.

W diecie dzieci i młodzieży niezbędne są również białka i tłuszcze, kluczowy jest jednak ich rodzaj i ilość. Białko może być dostarczane w postaci mięsa, ryb i nabiału. Osoby, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, mogą korzystać z roślin strączkowych, bogatych w białko.

Nawyki żywieniowe i atrakcyjność posiłków

Posiłki serwowane dzieciom i młodzieży kształtują późniejsze nawyki żywieniowe i wpływają na ich stan zdrowia. Podawane potrawy powinny być więc dobrej jakości, przyrządzone ze świeżych produktów pochodzących z pewnego źródła. Ważne by porcje były dopasowane do wieku dziecka i dostarczały właściwą ilość kalorii. Sycący obiad może w znacznym stopniu ograniczyć podjadanie i zmniejszyć zainteresowanie niezdrowymi przekąskami.

Dla dzieci bardzo istotną cechą posiłków jest duże zróżnicowanie pod względem smaku i wyglądu. Catering dostarczany do szkół powinien być atrakcyjnie podawany, dobrze by potrawy były kolorowe i miały formę zachęcającą do jedzenia.