Blog

 

 

posiłek w przedszkolu
31 marca 2023

Jak zorganizować catering w przedszkolu?

Wybór cateringu dla przedszkola to wymagające zadanie. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko jakość wyżywienia, ale również renomę firmy cateringowej. Dla odpowiedniego rozwoju dzieci i ich dobrego samopoczucia ważne jest, aby codzienne posiłki były zdrowe, pełnowartościowe, smaczne i przygotowywane w bezpiecznych, higienicznych warunkach.

catering dla firm
20 grudnia 2022

Jak zapewnić pracownikom pożywne obiady?

Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta powinna być podstawą odżywiania każdego człowieka – w tym i pracowników wykonujących powierzone zadania służbowe. Niestety, wiele osób zapomina o zabieraniu drugiego śniadania lub sięga po niezdrowe przekąski jedzone (o zgrozo!) w pośpiechu. Pracodawcy, którym zależy na zapewnieniu podwładnym smacznych i pożywnych posiłków, często zastanawiają się, w jaki sposób powinni je organizować. Jeszcze do niedawna przy większości zakładów funkcjonowały stołówki, jednak obecnie to rozwiązanie zostało zastąpione przez profesjonalny catering dla firm.

przedszkolak
15 września 2022

Szukacie dobrego cateringu do przedszkola? Dobrze trafiliście!

Wiek przedszkolny bardzo intensywny czas rozwoju dziecka. Maluchy wychodzą poza rodzinę, poznają środowisko i uzyskują umiejętność uczenia się oraz systematyzowania wiedzy. Intensywny rozwój emocjonalny i umysłowy musi iść w parze z właściwym odżywianiem. Dlatego tak ważny jest właściwy wybór firmy, która zadba o smaczne i wartościowe posiłki w przedszkolu.

obiad
14 czerwca 2022

Jakie dania cateringowe są najpopularniejsze?

Usługi cateringowe mogą przyjmować różne formy. Na co dzień  korzystają z nich firmy, które zapewniają obiady pracownicze, placówki edukacyjne, a także osoby indywidualne. Dodatkowo coraz częściej mamy do czynienia z tym rodzajem usług w przypadku komunii, wesel, czy imprez plenerowych.  W każdej z wymienionych sytuacji sprawdzają się inne rodzaje dań. Które z nich cieszą się największą popularnością?

danie caternig
09 marca 2022

Jak posiłki z dowozem wpisują się w czas pandemii?

Jedzenie na wynos znane było już Aztekom. To właśnie oni lubowali się w jedzeniu poza domem, mimo że przyrządzanie posiłków w domach było im dobrze znane. Natomiast do rozwoju dowozu posiłków do domów, przyczynił się król Humbert I oraz królowa Małgorzata Sabaudzka, którzy posyłali po Raffaele Esposito, właściciela XIX-wiecznej pizzerii, aby ten przywoził im do pałacu pizzę neapolitańską. Niedługo później w Indiach, Mahadeo Havaji Bachche zaczął wprowadzać usługę, polegającą na dostarczaniu jedzenia do tysięcy bombajskich robotników. Dziś posiłki z dowozem to już praktycznie norma. Jednak obecnie, czyli w czasie pandemii opcja zamówienia posiłków z dowozem nabrała nowego znaczenia. Jakiego?

obiad w przedszkolu
28 grudnia 2021

W jaki sposób zapewnić w przedszkolu zdrowe obiady?

Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jest szczególnie istotne dla ich właściwego rozwoju, utrzymania sprawności fizycznej, intelektualnej oraz emocjonalnej. Pożywienie powinno dostarczać dziecku odpowiednią ilość energii i wartościowych składników pokarmowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego do wielu placówek przedszkolnych dostarczany jest catering przygotowany przez dietetyków.

catering
23 września 2021

Dlaczego catering okolicznościowy jest najlepszym wyborem na przyjęcie?

Organizacja przyjęcia to nie lada wyzwanie. Trzeba zadbać o zaproszenia, dekoracje, transport i wyżywienie gości, a także o oprawę muzyczną imprezy. Zlecenie choć części zadań firmom zewnętrznym wydaje się zatem rozsądnym wyborem. Najlepiej oddelegować te obowiązki, które wymagają największych nadkładów energii, pracy i zaangażowania. A do takich z pewnością należy przygotowanie i serwowanie posiłków. W tej kwestii zdaj się zatem na profesjonalistów z firmy cateringowej. Co na tym zyskasz?

catering
07 lipca 2021

Dlaczego catering to doskonałe rozwiązanie dla firm?

Nie da się ukryć, że żeby dobrze wykonywać swoje obowiązki, trzeba mieć do tego siłę. Żaden pracownik daleko nie zajedzie, jeżeli nie ma energii potrzebnej do działania. Dlatego nie bez przyczyny mówi się chociażby tak, że dobry pracownik to wypoczęty pracownik. Posuwanie się do granic wytrzymałości nie ma zbyt dużego sensu w kontekście efektywnej pracy. Prawda jest po prostu taka, że żeby dobrze sprawdzać się w swoim zawodzie, trzeba znaleźć odpowiedni balans między wysiłkiem a wypoczynkiem. Ważną częścią regeneracji jest zaś spożywanie odpowiednich posiłków.

jedzenie w żłobku
24 lutego 2021

Posiłki dla dzieci żłobkowych - co i w jakiej formie serwować, żeby maluch chętnie jadł?

Posyłając dziecko do żłobka, zawsze rozważamy kilka aspektów.  W jakich godzinach jest czynne, czy opieka będzie sprawowana na wysokim poziomie, oraz co bardzo istotne, żywienie naszego dziecka. Niektóre żłobki mają własną kuchnię, a inne wynajmują firmę cateringową. Nie jest prawdą, że żłobek, który nie przygotowuje posiłków na miejscu gorzej karmi dzieci. Czasami zdarza się, że z przyczyn lokalowych nie jest możliwe utworzenie kuchni. Wytyczne sanepidu niejednokrotnie przekraczają możliwości danego żłobka, na co składa się ilość pomieszczeń wyposażenia oraz nakładów finansowych.

posiłki regeneracyjne
10 listopada 2020

Jak powinny wyglądać posiłki regeneracyjne?

Posiłki regeneracyjne to dania wydawane nieodpłatnie przez pracodawcę dla pracowników. Przysługują one tym osobom, które muszą pracować w wyjątkowo trudnych i uciążliwych warunkach, a zasady ich wydawania są dokładnie określone w prawie pracy. Dzięki nim pracownicy mają na bieżąco uzupełniane duże ubytki kaloryczne, które powstają na skutek wykonywanych przez nich zadań. Pracodawca ma obowiązek określenia, jaki jest wydatek energetyczny na konkretnym stanowisku pracy i zapewnienia pracownikowi posiłku, który będzie go należycie rekompensował. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Państwu, jak powinien wyglądać taki posiłek!